Friss topikok

2012. július 14. Pöttyös Piknik- " Te rajzolsz, én varrok...."

2012.07.10. 14:03 SKNiki

535521_113541422113623_2105269894_n.jpgTalán mindannyian emlékszünk még arra, hogy gyermekként micsoda fantasztikus lények éltek a képzeletünkben. Némelyikük az álmainkhoz szegődött társul, míg fantáziánk más kreatúrái a rajzainkat színesítették. Sokan tikon tán reménykedtünk benne, hogy egy napon ezek a képzeletbeli barátok életre kelnek, és magunkhoz szoríthatjuk azt, aki gyermeki lelkünk oly fontos támasza.

 A Te rajzolsz, én varrok kreatív alkotói elhatározták, hogy életre keltik ezeket az álmokat. Egy csapatnyi önkéntes jókedvcsináló, akik a szülők által beküldött gyermekrajzok alapján kézzel foghatóvá, magunkkal hurcolhatóvá, ölelhetővé varázsolják a gyermeki fantázia szülötteit.

 A kezdeményezéshez az alapot egy kanadai édesanya ötlete szolgáltatta, amit a magyar alkotók egy pályázat keretében valósítottak meg. Az arra fogékony szülők elküldhették gyermekeik remekműveit, melyekből – az eredeti tervek alapján - 10 a legnépszerűbb közösségi oldalon szavazással került kiválasztásra, 10 másikat pedig az alkotók maguk választottak volna ki. A felhívást azonban várakozáson felüli siker követte. A Te rajzolsz, én varrok postaládáját szívvel, lélekkel, kreativitással teli rajzok özönlötték el, ami újra és újra meglódította a jókedvcsinálók fantáziáját is. Mivel a fantasztikus művek közül jóformán lehetetlen volt választani, végül az eredetileg tervezett 20 helyett - pályázó és alkotó legnagyobb örömére - összesen 56 lény kezdte meg papíron kívüli életét.

 A megvalósításban részt vállalók nemcsak az apró részleteket, hangjegyorrot, kusza hajat, de a gyermekek által szavakban elmondhatatlan, ám rajzaikban annál plasztikusabban kifejezett érzéseit, gondolatait is igyekeztek textilbe önteni. Így öltött testet a színes cica, a hordóhasú angyallány, és – ami hitem szerint mondanivalójával minden szülőnek könnyeket csal a szemébe – az Apa öleli Jázmint. A készlények sorát elnézve senkiben sem lehet kétség afelől, hogy a gyermekek által igen magasra tett mércének az alkotók maradéktalanul megfeleltek.

A készlények ezután csomagokba kerültek, és útjukra keltek, hogy gyermeknapon megörvendeztessék kicsi gazdáikat. A szülők köszöneteképpen és a nagy munka méltó ellentételezéseként a Te rajzolsz, én varrok közösségi oldalán egymás után tűntek fel az örömtől sugárzó gyermekarcokat mutató fotók, videók. Az alkotók azonban nem csak abban voltak sikeresek, hogy mosolyt csaltak a nyertesek és szüleik arcára. Munkájuk egyik célja és egyben eredményeképpen egyre több szülő szánja rá magát, hogy két kezükkel keltsék életre gyermekeik képzeletbeli pajtásait, ezzel is életre szóló kísérőt, emléket biztosítva nekik. Hiszen gyermek és szülő közös teremtményével egyetlen boltban kapható figura sem ér fel. Hiszen „anyavarrta” barátoknak már születésük pillanatában múltjuk van, történetük van, lelkük van. Benne van minden, ami a figurák igazi értékét adja, de boltban semmi pénzért sem kapható: a gyerek kreativitása, anya szeretete, gondoskodása.

Ám az alkotók ennyivel nem érik be. Légy újra gyermek elnevezéssel az immár felnőtt, de gyermekkorát visszaidézni szándékozó pályázókat invitálják egy kis időutazásra. Az újabb projekt során a 25 év feletti korosztály még óvodásként, kisiskolásként készített és máig titkos fiókok alján, szülők kincsesládikójában megőrzött rajzainak megvalósítására vállalkoznak. Így végre a bennünk mélyen tán még élő egykori gyermek is magához szoríthatja az oly régen megálmodott képzeletbeli barátot!

 208909_353241448083071_688181984_n.jpg

Szerző:Tolnai Linda

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pottyosbogrekavezo.blog.hu/api/trackback/id/tr14641803

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása